U Velikom Gradištu preminuo čuveni srpski odbojkaš i doktor reprezentacije

Proslavljeni odbojkaški reprezentativac i član šampionske generacije Odbojkaškog kluba „VGSK“, Miodrag Mitić preminuo je u ponedeljak (7. februara 2022) uveče u Velikom Gradištu u 63. godini.

Mitić je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu 1979. godine. Završio je Medicinski fakultet u Beogradu i specijalizirao je za fizijatra.

Uz odbojkašku karijeru, imao je i onu lekarsku, pa je bio i doktor i direktor Doma zdravlja u Velikom Gradištu, ali i lekar ženske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Londonu. Radio je i kao lekar muškog nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu 2013.

Kao mladić je odigrao 14 mečeva na prvenstvima Evrope, a na Olimpijskim igrama u Moskvi još šest utakmica, kada je naš nacionalni tim bio šesti.

Ima zlata sa Mediteranskih igara i prvenstava Balkana. Pre toga je bio i juniorski reprezentativac.

Foto: Milica Mitić

U tom timu je takođe beležio uspehe na šampionatima Balkana. Počeo je karijeru u Velikom Gradištu u VGSK sa kojim je bio prvak Jugoslavije 1980. Kako je u nedavnom razgovoru za portal „Trag“  govorio o istorijskom uspehu „VGSK“:

„Odbojkom sam počeo da se bavim u OK „VGSK“ u Velikom Gradištu 1972 godine, gde sam igrao do 1982, kaže nam Miodrag Mitić, jedan od članova šampionske generacije i državni reprezentativac, koji je igrao sam na poziciji tehničara i nastavlja priču o svojoj sportskoj karijeri. – Od 1982. do 1985. sam igrao u „Partizanu“, a od 1985 do 1988. u „večitom rivalu“ iz Beograda „Crvenoj zvezdi“. Posle toga sam do 1990. igrao za „VT Herentals“ u Belgiji. Posle povratka iz inostranstva igračku karijeru sam nastavio u matičnom kluvu „VGSK“, gde sam i završio sa igranjem 1996, a sve do 2005. sam radio kao trener prve ekipe OK „VGSK“, podsetio nas je tada dr Mitić.

Partizan je vodio do drugog mesta u Kupu CEV sredinom osamdesetih godina, kada je Panini iz Modene bio jedini bolji.

Od 2010. do 2017. je bio i supervizor na mečevima pod okriljem CEV.

Komemoracija povodom smrti dr Miodraga Mitića održaće se u četvrtak, 10. februara u 11 sati u Domu zdravlja u Velikom Gradištu, sahrana u 13 sati na gradskom groblju u Velikom Gradištu.

Izvor: Trag / Nova.rs

Foto: Youtube / Screenshot