U Biblioteci u Kostolcu predstavljanje knjige i nastavak serijala „Zašto volim fantastiku“

U Biblioteci u Кostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac u utorak, 25. maja, održana je virtuelna promocija knjige „Stranci ‘gastarbajteri’: stručna radna snaga u privredi Jugoslavije, 1945-1950“, istoričara iz Arhiva Narodne banke Srbije, dr Saše Ilića. Razgovor sa istoričarem o knjizi vodila je Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik.

Saša Ilić, rođen je 1968. godine u Požarevcu. Završio XII beogradsku gimnaziju. Na Grupi za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu diplomirao 1995. godine (Anšlus Austrije i njegovi odjeci u jugoslovenskoj politici i štampi, mentor prof. dr Milan Ristović). Na Кatedri za opštu istoriju XX veka pohađao postdiplomske studije kod akademika prof. dr Andreja Mitrovića. Doktorske studije završio pod mentorstvom prof. dr Miroslava Jovanovića (od 2011. godine) i prof. dr Dubravke Stojanović (od 2014. godine). Doktorirao sa tezom Strani radnici i stručnjaci u privredi Jugoslavije 1945–1950. godina (2018). Arhivski savetnik i naučni saradnik.

Predavao istoriju u XIV beogradskoj gimnaziji (1995) i bio arhivista u Arhivu Jugoslavije (1996–2005). Od 2005. godine radi u Narodnoj banci Srbije (2007–2013. direktor Arhiva Narodne banke).

Кao autor i koautor priredio veći broj arhivskih izložbi u zemlji i inostranstvu i pet izložbenih kataloga. Radio na obradi arhivske građe fondova, publikovanju arhivske građe i zbornika arhivske građe, pojedinačnim i opštim arhivističkim informativnim sredstvima, projektima digitalizacije arhivske građe. Кoautor biografije o Đorđu Vajfertu.

Sekretar i tehnički urednik časopisa Arhiva Jugoslavije Arhiv (2000–2005). Član Programske komisije Seminara za društvenu istoriju u IS Petnica od 2004. godine i aktivan član Centra za ekonomsku istoriju (CEI) od osniv nja, 2019. godine.

Istoriografske i arhivističke članke i druge priloge objavljivao u domaćoj i stranoj periodici (Istorija 20. veka, Tokovi istorije, Godišnjak za društvenu istoriju, Arhiv, Zapisi, Nasleđe, International Review, Bulletin EABH, Spiege lungen), zbornicima i leksikografskim izdanjima. Bavi se društvenom istorijom XX veka.

Nastavak serijala „Zašto volim fantastiku“

 Biblioteka u Kostolcu nastavila je sa serijalom „Zašto volim fanstastiku“. Gost ovog puta bio je pisac Nemanja Jovanov.

Nemanja Jovanov, rođen je 1979. godine u Beogradu, u kako kaže, zanimljivoj i prilično (ne)tipičnoj Jugoslovenskoj porodici. Završio Fakultet Dramskih umetnosti u Beogradu. Profesionalno ostvaren kao filmski snimatelj i član Udruženja filmskih umetnika Srbije, počeo je shvatati da je stvaralaštvo usko povezano sa bogatstvom iskustva. Zaljubljen u novo i neproživljeno, putovao jedrilicom po plavetnom sredozemlju i motorom po prašini malene Srbije. Autor je trilogije ”Priče o odrastanju čovečanstva”. Njagov roman „Belina“ dobitnik je nagrade Zlatni pegaz 2017. godine, koju se dodeljuje za najbolju knjigu Sajma knjiga u Beogradu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *