„Stogogodišnjica Todićeve crkve“ (II): Ličnost zadužbinara Dragutina Todića

Todićeva crkva u Starom Kostolcu je zadužbina brodarskog kapetana i brodovlasnika iz Beograda Dragutina V. Todića i njegove žene Leposave, koja je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju. Podignuta je 1924. godine prema projektu arhitekte Pere Popovića po ugledu na crkvu Lazaricu, zadužbinu despota Stefana Lazarevića. O ovoj crkvi pisaćemo u nekoliko delova na portalu Trag.

Posle četiri godine kapetanske i zapovedničke službe u Srpskom brodarskom društvu hrabri Dragutin Todić, kako nam ga je opisao u razgovoru direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković, 1909. odlučio je da potraži svoju sreću. Naime, on napušta posao kapetana i kupuje malu deregliju. Tako je počela brodovlasnička karijera jednog od najvećih srpskih zadužbinara. Kapetan Todić je ne libeći se rada, zajedno sa svojim radnicima utovarivao, vukao i istovarivao brodove. Pošto su poslovi krenuli nabolje Dragutin Todić donosi odluku, da nakon godinu dana rada sa dereglijom, kupi jednu malu lađu drvaricu, kojoj daje ime svoje supruge – „Leposava“.

Već sledeće godine, ovaj budući kum industrijalca Đorđa Vajferta kupuje brodove koje nazvao: „Crna Gora“, „General Alimpić“ i „Kostolac“. Svoj prvi parobrod kupio je 1912. godine i on je nosio ime „Drina“, a time je zaokružio svoju moćnu flotu na Dunavu za prevoz uglja do Beograda i Pančeva.

Kao i većina srpskih rodoljuba i Todić 1914. godine odlazi u Veliki rat. Kada su bombardovani svi gradovi na obalama Save i Dunava, počev od Beograda, pa i Kostolca, strada veći deo njegove flote. Parobrod „Drina“, ponos Todićeve flote, zaplenili su Austrijanci. Posle rata, kapetanu Dragutinu Todiću vrаćen je veći deo njegove flote.

Kada je tridesetih godina dvadesetog veka podigao velelepnu crkvu, Todić je na spoljnoj ornamentici svoje zadužbine u vidu venca za spasavanje ispisao imene svih svojih brodova: „Drina“, „Sveti Đorđe“, „Kumanovo“, kao i šlepova: „Obnova“, „Srbin“, „Hrvat“, „Slovenac“, „Leposava“, „Lepša“, „Napredak“ i „Bačka“.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Stogogodišnjica Todićeve crkve“, koji sufinansira Gradsko veće grada Požarevca, po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, televizijske, internet medije i novinske agencije za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Požarevca u 2019. godini.

 – Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa, koji je dodelio sredstva.

Nastaviće se…

 Izvor: Trag

Foto: spomenicikulture.org.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *