Ruski dom u Beogradu: Otvorena izložba „Mileni u čast“ (FOTO)

U sklopu projekta „Mileni u čast“ 3. decembra je u Galeriji Ruskog doma u Beogradu otvorena izložba slika i tradicionalnih ručnih radova. Izložba i umetnički program inspirisani su i priređeni povodom 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili.

Veče su otvorile mlade balerine, članice požarevačke škole „Kralj Aleksandar I“, koje su nastupile uz muziku iz baleta „Labudovo jezero“ Petra Čajkovskog, a pod vođstovm profesorke Vladimirke Srahinić. Ovom prilikom predstavljeni su radovi požarevačkog Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“, čije je članstvo pojačano sa dvadesetak novih, mladih ljudi sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, kao i radovima gostujućih slikara iz Vrbasa, Bačke Palanke, Novog Sada, Kovačice, Kostolca, Žagubice, Niša, Leskovca. Povodom obeležavanja godišnjice rođenja poznate slikarke, stvoreno je oko 100 slika inspirisanih njenim životom, delima i uspehom.

Predsednica ULIS-a „Barili“, Katarina Vukašinović, uz zahvalnost svim učesnicima, navela je ideju o zajedništvu i ujedinjenju umetničkih veština slikarstva, muzike, glume kao i tradicionalnih ručnih radova.

U izložbenom delu mnogobrojni posetioci su takođe mogli da uživaju u reprodukcijama Mileninih slika u vlasništvu Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, u čije ime je govorila Violeta Marković, koja se zahvalila i ukazala na važnost ovakvih projekata.

Predstavljeni su i tradicionalni ručni radovi Kola srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović“ iz Požarevca, u čije ime se obratila predsednica Jasmina Živković. Kolo u današnje vreme svojim aktivnostima i radovima predstavlja tradiciju, čuva korene, humanost i identitet svoga roda. Povezanost u projektu stvorile su porodične veze i sećanje na Mileninu baku, Bosiljku Bosu Pavlović koja je bila prva i dugogodišnja predsednica Kola srpskih sestara.

Gradski ženski hor „Barili“ iz Požarevca, pod dirigentskom palicom Katalin Tasić, muzičkim nastupom sa posebno izabranim melodijama, oplemenio je atmosferu. Muzika je i sećanje na Mileninu svestranost, ljubav prema notama koju joj usadila majka ali i otac, Bruno Barilli, italijanski kompozitor, muzički kritičar, pesnik, putopisac.

Glumica Tijana Višković, u autentičnoj haljinu iz Mileninog vremena, imala je ulogu slavne umetnice oslikajući čuveni „Autoportret s velom“.

Izložbu je svečano otvorio zamenik direktora Ruskog doma Evgeniй Demin, šef odeljenja za pitanja kulture, sporta i omladine Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu. On je tom prilikom istakao da je velika čast biti domaćin obeležavanja tako važnog jubileja uz zahvalnost svim učesnicima i organizatorima koji su upriličili još jedan osvrt na stvaralaštvo svetske umetnice Milene Pavlović Barili.

Organizator ove svečanosti bilo je Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili”, u partnerstvu s Fondacijom Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, a pod pokroviteljstvom grada Požarevca. Postavka će biti otvorena do 10. decembra.

Izvor: Trag

Foto: ULIS Barili

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *