Razgovor sa Ljiljanom Dabić, upravnicom fondacije „Milenin dom“

Portal Trag razgovarao je o ostvarenim rezultatima i planovima za sledeću 2022. godinu sa Ljiljanom Dabić, upravnicom fondacije „Milenin dom“.

Portal trag: Koji su najveći uspesi i investicije u 2021. godini?

Ljiljana Dabić: Tokom 2021 godine Fondacija je realizovala mnoge značajne projekte. Kao najznačajniji izdvajam završetak projekta za rekonstrukciju i adaptaciju Galerije za koji je  kompletno završena dokumentacija, sa dobijenom građevinskom dozvolom.  Nakon 60 godina postojanja i rada Fondacije, po prvi put smo uspeli da realizujemo završetak ovako jedne kompleksne dokumentacije i projektno tehničke dokumentacije.

U toku 2021 godine smo imali dve gostujuće izložbe. U septembru smo gostovali u Nišu u Galeriji  Sinagoga. Izložbu je posetilo preko 10000 posetilaca. U decembru smo otvorili veliku izložbu Mileninih dela u Kraljevu u Narodnom muzeju.

U septembru mesecu smo pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva kulture i informisanja u Požarevcu realizovali izložbu pod nazivom ,, jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela,,. Otvaranje izložbe u Centru za kulturu u Požarevcu je pratio i umetnički performans, do sada ne zabeležen u gradu.

Tradicionalno 5. novembra smo otvorili 18 Međunarodno bijenale ,, U svetlosti Milene,, gde je svoje radove predstavilo 16 savremenih umetnika pod organizacijom selektora ovogodišnjeg Bijenala g-dina Save Stepanova.

Galerija Milene Pavlović Barilli je  postala poznata i po velikom asortimanu suvenira koji nadograđujemo  iz godine u godinu i sada je to jedan impozantan broj  i prelep asortiman istih.

Portal trag: Koji su najveci i najznacajniji planovi u 2022 godini_

Ljiljana Dabić: Od izložbenih aktivnosti predstoji nam učestvovanje na kolektivnoj izložbi u Domu Jevrema Grujića u Beogradu u toku januara meseca, zatim postavka izložbe ,,jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela,, koja će biti otvorena u Italijanskom kulturnom centru u januaru mesecu. Zatim sledi zatvaranje izložbe u Kraljevu u martu mesecu. U toku naredne godine planirana je i gostujuća izložba Mileninih dela u Paraćinu.

Ono što nam je prioritet i najveći cilj je svakako početak izgradnje novog galerijskog prostora i rekonstrukcija postojećeg. Za prvu fazu izgradnje nove galerije u dvorišnom delu našeg prostora potrebno je obezbediti 160 miliona dinara. Naš fokus naredne godine će  biti obezbeđenje tih novčanih sredstava neophodnih za započinjanje preko potrebnih radova na izgradnji odgovarajućeg galerijskog prostora. Novim prostorom bi dobili mogućnost da izložimo oko 400 Mileninih dela, dok za sada imamo mogućnost prezentacije publici samo 40-tak. Ovom prilikom dragim sugrađanima želim sve najbolje u novoj 2022. godini, mnogo sreće, zdravlja i lepih trenutaka sa svojim najmilijima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *