Marija Papović: Godina u kojoj su premašeni poslovni planovi

Godina koju za nekoliko dana ispraćamo bila je veoma uspešna za „Parking servis“ iz Požarevca. U 2021. ovo Javno preduzeće sve svoje planove uspelo je da ostvari, čak i premaši. Sumiranje poslovnih rezultata bio je jedan od razloga da razgovaramo sa Marijom Papović, direktorkom ovog požarevačkog javnog preduzeća.

– Posebno bih zahvalila našim korisnicima koji su ove godine veoma savesno parkirali, gde smo ostvarili oko 100 hiljada SMS poruka, odnosno sati parkiranja više u odnosu na plan. Drago mi je da su nam naši korisnici ukazali poverenje, da su naša parkirališta koristili savesno, i da poštuju sve ono što je propisano, jer vi jedino na taj način možete da očekujete svoje parking mesto u nekom trenutku, rekla nam je na početku razgovora Marija Papvić i nastavila: – Svi projekti koje smo planirali u 2021. su ostvareni, bar onaj deo koji je zavisio od nas. Godinu smo počeli sa uvođenjem mesečne parking karte na garaži u Takovskoj ulici, čime smo ispunili zatev naših korisnika. Ovo je najveće javno parkiralište u gradu, sa najvećim brojem parking mesta u samom sentru grada. Mesečna karta je uvedena 1. februara, njihov broj je ograničen do 30 odsto parkirališta, tačnije do 50. Moram istaći da je više od pola tih kartica izdato, a koriste ih ljudi koji gravitiraju ka centru grada, ali i neki od naših pretplatnika koji su se ranije opredeljivali za pretplatničku kartu u 1. zoni, koja je inače skuplja i iznosi 3.600 dinara mesečno, dok je cena te mesečne karte u garaži 2.500 dinara. Druga prednost pored povoljnije cene je i ta da u garaži uvek možete da pronađete svoje parking mesto, dok na ulici to često nije moguće, pogotovo u prvoj zoni, navela je Papović.

U maju 2021. godine požarevački „Parking servis“ ubacio je u svoj rad i novu uslugu-„parking pass kartice“. Ove kartice se mogu korisiti za sva zatvorena parkirališta, koja se sva nalaze u najužem centru grada, u prvoj zoni.

– Razlog zbog koga je ova usluga uvedena je taj što vi u prvoj zoni imate ograničeno vreme parkiranja na 3 sata, objašnjava Marija i dodaje: – Na ovaj način je smanjeno vreme parkiranja u centru, a omogućeno je i drugim korisnicima da to učine. Ove kartice su definisane za sva zatvorena parkirališta, po stimulativnim cenama, mogu se menjati lokacije, a najviše i koriste gosti našeg grada. Definisane su tri vrste „pass kartica“- na 24 sata koje koštaju 450 dinara, zatim na 3 dana po ceni od 1000, dok 7 dana košta 1800 dinara.

– Još jedna lokacija naše „blok zone“ na koju sam ponosna, jedinstvenog rešenja po kome smo prepoznatljivi na nivou cele Srbije, puštena je 1. juna u Lameli. To je najskuplja „B“ zona, za koju se sat prakiranja plaća 60 dinara i možte se zadržati maksimalno 2 sata. Ovo je način da se korisnici indirektno preusmeravaju ka jeftinijim parkiralištima. Tako su zaštićena parking mesta stanarima tih blokova zgrada za simboličnu mesečnu cenu parkiranja koje oni plaćaju 380 dinara. Rešenjem Gradskog veća Požarevca definisana je za sada još jedna „B“ zona u gradu, a to je naselje Đura Jakšić. To nismo uspeli ove godine da realizujemo, pošto se čeka i izrada urbanističkog projekta, koji prvobitno nije bio planiran. U svakom slučaju očekujem da ćemo do kraja sledeće godine uspeti da pustimo i ovu blok zonu.

– Nakon puštanja bloka „Lamela“ usledila je naša najznačajnija investicija u ovoj godini, urađena je rekonstrukcija parkirališta „Pijaca“ kod Doma kultue, u ulici Moša Pijade. Prezadovoljna sam kako je to ispalo, a mislim da su i naši korisnici. Taj parking smo zvanično nakon rekonstrukcije ponovo pustili u rad 2. avgusta, kada smo obeležavali i jubilej firme, 15 godina od osnivanja. Trudli smo se da bude što kraće van funkcije i bio je zatvoren samo na dve nedelje dok su trajali radovi na asfaltiranju i obeležavanju parking mesta. Parking je radio dok su trajali radovi na izmeštanju ulaza i izlaza, formiranju novog ostrva na ulazu, postavljanju nove naplatne kućice. Zbog kratkog roka u zastoju rada parkirališta zahvaljujem svima koji učestvovali u rekonstrukciji. Zahvalila bih se i lokalnoj samupravi, jer je iz budžeta grada Požarevca izdvojeno 5,4 miliona dinara za rekonstrukciju parterne podloge. Mi smo investirali u novu naplatnu kućicu koja ima sanitarni čvor, u nabavku novih rampi na ulazu i izlazu, u nabavku brojača parking mesta na samom ulazu i u nabavku nove ograde. To je nas koštalo oko 2 miliona dinara iz sopstvenih sredstava preduzeća.

– Kraj godine obeležilo je priznanje koje je „Parking servis“ dobio početkom decembra  od Udruženja parkirališta Srbije, povodom obeležavanja njihovog jubileja, 20 godina od osnivanja. Dobili smo zahvalnicu zajedno sa Parking servisima Beograda i Novog Sada na ime onoga što smo uradili u prethodnom periodu na razvoju te delatnosti parkirališta na nivou Srbije. Meni je drago da sve ono što smo radili nije prošlo nezapaženo. Posebno ako se zna da, prema nekim podacima, na teritoriji grada Požarevca imate više od 30 hiljada registrovanih vozila i zato mi moramo da postojimo i obavljamo delatnost kako bi grad normalno funkcionisao.

Planovi „Parking servisa“ za 2022. godinu su takođe veoma ambiciozni, što potvrđuje i dorektorka ovog preduzeća:

– Planiramo da i sledeće godine nastavimo da radimo kao i do sada, a glavna stvar je da nastavimo da unapređujemo svoje usluge prema građanima. Od značajnih projekata planiramo kompletnu rekonstrukciju parkirališta „Načelstvo“, u Drinskoj ulici. Ovu investiciju, u iznosu od oko 4,5 miliona dinara kompletno će finansirati „Parking servis“ iz sopstveni sredstava. Sredstva će se uložiti za parternu podlogu, obeležavanje, novu parking kućicu, novi set rampi, brojač parking mesta i novu ogradu. Kao što sam već spomenula u 2022. očekujemo i završetak bloka „Đura Jakšić“, do kraja godine jer je veliki, obiman i zahtevan posao. Mi se zaista trudimo da sva naša parkirališta budu funkcionalna i estetski lepa. Meni je to zaista bitno, kao i da ta parkirališta održavamo, unapređujemo i naravno da se borimo i za nove parking prostore. To je nešto što će nam biti cilj u narednom periodu. Imamo još jednu lokaciju koja je godinama unazad problematična znog nerešenih pravno-imovinskih pitanja, parking prostor na uglu Bosanske i Šumadijske ulice. Pokušaćemo i to da pokrenemo u sledećoj godini, istakla je Marija Papović i na kraju razgovora za portal „Trag“ poručila:

– Još jednom bih želela da se zahvalim našim korisnicima što su u ovoj godini parkirali savesno. To nam puno znači, jer jedino tako ako sarađujemo naša svrha može biti opravdana i građani mogu da očekuju da se vreme traženja parking mesta skrati. u Novoj godini poželela bih svima pre svega puno zdravlja za koje smo u prethodnom periodu shvatili da je najvažnije. Pored toga poželela bih svima puno uspeha i sreće na privatnom i poslovnom planu, kao i da predstojeće praznike dočekaju u miru i zdravlju sa svojim najbližima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *