Ljiljana Habjanović Đurović pred Кostolčanima

Naša poznata književnica Ljiljana Habjanović Đurović u sredu 9. oktobra, gostovala je prvi put u Кostolcu. Nakon posete crkvi Svetog Maksima Ispovednika, ona je održala književno veče u Biblioteci u Кostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, na kome je govorila o svojim knjigama, zatim o tome šta je motiviše a šta inspiriše za pisanje, odgovarala je na pitanja mnogobrojnih posetilaca o svojim duhovnim knjigama i srpskim svetiteljima, o porodici, o ediciji knjiga za decu, kao i o svojim putovanjima dok je istraživala građu za knjige.

O književnici:

Ljiljana Habjanović Đurović rođena je 1953. godine u Кruševcu, gde je završila osmogodišnju školu i gimnaziju. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao bankarska službenica i kao komercijalistkinja inostranog turizma, a zatim kao novinarka i urednica u magazinu „Duga”. Od 1996. godine posvetila se samo književnom radu. Godine 2003. osnovala je izdavačku kuću „Globosino Aleksandrija”.

Objavila je 15 romana: Javna ptica (1988), Ana Marija me nije volela (1991), Iva (1994), Ženski rodoslov (1996), Paunovo pero (1999), Petkana (2001), Igra anđela (2003), Svih žalosnih radost (2005), Zapis duše (2007), Voda iz kamena (2009), Sjaj u oku Zvezde (2012), Naš otac (2014), Gora Preobraženja (2015), Onda je došla Dobra Vila (2016) i So zemlji (2018).

Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, među kojima su i Orden Svetog Save koji joj je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne Crkve dodelio 2007. godine, na predlog Njagove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, a na predlog Njagove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja 2016. godine dodeljen joj je Orden Svetog Despota Stefana Lazarevića „za istrajnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi, naročito pokazanu njenim književnim delima u kojima su iznete hrišćanske neprolazne ¬ savremene vrednosti.”

Ljiljana Habjanović Đurović u svojoj svakodnevnici neguje vrednosti za koje se zalaže u knjigama koje piše. Živi posvećena molitvi, pisanju i svojoj porodici.

Svoje romane prodala je u tiražu od milion i po primeraka.

Izvor: trag.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *