Legat Miodraga Markovića

Miodrag  Marković rođen je u Požarevcu 4. decembra 1897. godine. kao prvo dete desetočlane porodice. Osnovnu školu i šest razreda gimnazije završio je u Požarevcu. Za vreme Prvog svetskog rata preselio se u Kruševac.

Sa povlačenjem srpske vojske odlazi u Albaniju, a iz Albanije sa grupom djaka odlazi u Italiju. Posle oporavka, upućen je 1916.godine u Francusku, gde je posle nekoliko meseci položio veliku maturu. Nakon završetka Prvog svetskog rata, školovao se u Nici, Remsu i Londonu. Pravni fakultet završio je 1920.godine, a na Ekonomsko političkoj školi u Londonu proveo je sledeće dve godine. Decembra 1923.godine postavljen je za pripravnika Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije. Godine 1939. postavljen je za savetnika ambasade u Berlinu, kada je ambasador bio nobelovac Ivo Andrić. 1941.godine vraća se u Beograd, gde počinje da radi u Crvenom Krstu. Posle Drugog svetskog rata radio je u Ministarstvu spoljnih poslova. Bio je clan delegacije naše zemlje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1946.godine. Izmedju ostalog, radio je i kao generalni konzul u Njujorku. Penzionisan je 1964.godine. Preminuo je 1969. Godine u Opatiji, a sahranjen u Beogradu na Novom groblju.

Život Miodraga Markovića opisala je istoričar umetnosti Violeta Tomić u knjizi Spomen zbirka Miodraga Markovića, Narodni muzej Požarevac, 2013. U knjizi autor govori o značaju generacije Miodraga Markovića. Govori o generaciji koja je uprkos velikim fizičkim naporima, upoznavala i primala kulturu drugih naroda, a istovremeno uočavala i izdvajjala u našem narodu najveće vrednosti. Visoko obrazovanje, istančan ukus, rad i druženje u diplomatskim predstavništvima širom sveta, kod Miodraga Markovića stvorili su ogromnu ljubav prema umetnosti, posebno prema slikarstvu. Družeći se sa slikarima, on je strpljivo stvarao umetničku zbirku, koju je pri kraju svog žiota poklonio Požarevcu. Ta zbirka, koja je za javnost otvorena 1982.godine, predstavlja srpsko slikarstvo dvadesetog veka i istovremeno govori o Miodragu Markoviću koji je ličnim izborom umetnika i dela otkrio najskrovitiji deo sopstvene duše. Na kojoj god dužnosti se nalazio, bilo kao Generalni konzul Jugoslavije u Njojorku, na dužnostima u diplomatskim misijama ili Ministarstvima nikada nije zaboravljao rodni Požarevac. Takođe u toku života pomagao je da se otvori Galerija Milene Pavlović Barili. Sigurno bi mnoge njene vredne slike zauvek ostale u galerijama Amerike da ih Marković nije preuzo i doneo u Požarevac.

PODACI O LEGATU

Spomen zbirka Miodraga Markovića predstavlja legat – poklon porodice Marković gradu Požarevcu. 11.oktobra 1972. ozakonjen je Ugovorom izmedju Skupštine opštine Požarevac i porodice Marković. Sledeći želju legatora Miodraga Markovica njegova porodica poklonila je izuzetnu vrednu zbirku – kolekciju slika koju je Marković godinama sakupljao. Njegova namera od samog početka formiranja zbirke, bila je da ona jednog dana pripadne njegovom rodnom gradu Požarevcu. Želja Miodraga Markovića bila je da ova kolekcija bude izložena javnosti u posebnoj galeriji.

Zbog nedostatka adekvatnog prostora njegova zbirka ostala je deponovana deset godina. Adaptacijom nekadašnje zgrade Muzičke škole , zbirka je dobila svoju Galeriju pod nazivom: Galerija spomen zbirke Miodraga Markovića, u sastavu Narodnog Muzeja u Požarevcu. Ugovorom je poklonjeno 44 uljanih slika i crteža, kao i lične stvari i predmeti koji sačinjavaju zbirku Miodraga Markovića: kanabe, stočić, knjige sa posvetom pisaca, tepisi, kataloški listići, bista Miodraga Markovića – bronza, stilske stolice i vitrina za knjige. U sastav zbirke ušla su i odlikovanja Miodraga Markovića. Zvanično, Galerija spomen zbirke Miodraga Markovića otvorena je za javnost 11. oktobra 1982.godine.

U kolekciji se nalaze izvandredna likovna dela eminentnih slikara, koji pripadaju generaciji između dva svetska rata, a koji su svojim stvaralaštvom podigli srpsku umetnost na visoki evropski nivo. Kolekciju čine slike: Milana Konjovića, Marka Čelebanovića, Mila Milunovića, Jovana Bjelića, Zore Petrović, Pedje Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića, Ivana Radovića, Vase Pomorišca, Ljubice Sokić, Mihajla Petrova i drugih. Svako njihovo delo Marković je odabrao sa puno pravog likovnog osećanja, tako da ova zbirka predstavlja lepu celinu, koja pruža interesantan presek kroz stvaralaštvo slikarske generacije izmedju dva svetska rata.
U izložbenoj Sali Spomen zbirke Miodraga Markovića prezentovana su dela vrhunskih umetnika međuratnog slikarstva, pripadnika trećei četvrte decenije slikarstva XX veka. Stalna postavka spomen zbirke danas je izložena u modernom izložbenom prostoru koji čine jedna veće sala od 55 kvadratnih metara, savremenog sistema kačenja, adekvatnog osvetljenja, adaptirane tavanice. U njoj je predstavljen veći deo dela legata Miodraga Markovića. Zbog nedostatka radnog prostora, lični predmeti, odlikovanja, knjige, nameštaj ostali su neizloženi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *