L-Down sindrom nije prepreka za druženje: Vesela praznična čarolija (FOTO)

Udruženje za pomoć osobama sa L-Down sindromom „8. Dan“ iz Požarevca u prazničnim danima organizovalo je brojne aktivnosti.

Jedna od njih, tradicionalno praznično druženje u Igraonici „Zamak“, posebno se izdvaja rekla nam je Nevenka Gajić, predsednica udruženja:

– U Igraonici „Zamak“ upriličena je jedna velika čarolija. Vlasnica igraonice, Ana Nađfeji, okupila je oko sebe grupu ljudi, koji su joj pomogli da praznična čarolija bude veliko zadovoljstvo, ne samo za decu, nego i za nas roditelje koji smo bili prisutni. Jedan od ciljeva Udruženja „8. dan“ je jačanje porodica koje imaju decu sa smetnjama u razvoju. Zato je i organizovano to porodično druženje i bilo je prisutno 50-ak osoba, ne samo roditelja i dece sa smetnjom u razvoju, već i njihove braće i sestara, jer imamo sreću da su porodice višečlane. Ovakvi skupovi predstavljaju i vid dodatne podrške osobama sa L-Down sindromom.

Kreativni tim činili su: Ana Nađfeji i njena porodica, Marko Marjanović, direktor JKP „Komunalne službe“, „Makili decoration“, poslastičarnica „Agape“, fotografi-Petar Stojković i Željko Tonevski, Sindikat „Kopova Kostolac“, Udruženje bajkera „Vatreni“ i „Požarevačke maskote“. Svi oni zajedno doprineli su da praznični doživljaj u „Zamku“ bude nešto posebno. Vredno je istaći da svi ljudi, koji su tradicionalno uz Udruženje „8. dan“ proširuju svoje timove i svi rado učestvuju u proslavama. Zakon nije prepoznao suštinske probleme osoba sa posebnim potrebama, ali kako Gajić kaže, tu je Udruženje da ukaže na važne detalje i pomak je evidentan.

– Mi imamo 18 registrovanih, a naravno da je broj onih koji imaju sindorm, a nisu registrovani, znatno veći. Ta evidencija nije i neće ni moći da se dovede do kraja zbog prava zaštite podataka o ličnosti. Neka naša saznanja su da jednom godišnje na teritoriji grada Požarevca rodi dete sa L-Down sindromom. Zbog ovakvih stvari „8. dan“ upravo i postoji. Materijalna davanja nama nisu prioritet, a svi naši saradnici pomažu koliko mogu, navela je Gajić.

Izvor: Trag
Foto: Udruženje „8. dan“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *