Istorijat Ergele Ljubičevo – Važni datumi

Ergela Ljubičevo  je najpre osnovana kao poljoprivredno dobro „Morava“ u prvoj polovini 19. veka, kada je knez Miloš otkupio zemlju od Turaka i sadio ovde kukuruz, ovas i pšenicu. Kneginja Ljubica bila je prva upravnica imanja koje je dobilo ime po obližnoj reci Velikoj Moravi. Kneginja Ljubica je veći deo vremena provodila u Požarevcu sa sinovima Mihailom i Milanom.

Kako svedoče istorijski spisi  Milan je  bio bolešljiv, trebalo je da se skloni od gradske prašine pa je kneginja Ljubica zamolila Kneza Miloša da napravi jedan konak za nju i decu. Dobro „Morava“ je 1860. knez Mihailo preimenovao u „Ljubičevo“, po majci. u Ljubičevo je preseljena i ergela iz Ćuprije.

– Ergela je pratila stradanje Srbije u I i II svetskom ratu. Sva grla u Prvom ratu su s ljudima krenula putem Krfa. Nijedno nije stiglo. Zbog nedostatka hrane morala su da budu ubijena. Posle I svetskog rata ergela je malo obnovljena, ali ubrzo je došao II svetski rat i okupator je odneo grla koja vrede. Opet nije ništa ostalo sem par konja.

Na inicijativu turističkih radnika 1964. osnovana je manifestacija Ljubičevske konjičke igre, koja traje do danas. Godinu dana potom, Konjičko društvo „Veljko Dugošević“ poklanja ergeli pet kobila i jednog pastuva i tada počinje njen razvoj. Imala je uspona i padova, ali poslednjih decenija predstavlja zlatno doba i što se tiče sporta i ergele kao turističke destinacije .Trofena  soba pri ergeli puna je nagrada. U kolekciji „Ljubičeva” ima više od 300 pehara, među kojima su pehari Derbija, Trke predsednika republike, a kasnije kralja Aleksandra, Trke grada Beograda…[1] Među njima se posebno ističe srebrni prelazni Pehar maršala Tita. Ergela „Ljubičevo” ga je osvojila na poslednoj trci koja se trčala, tako da je pehar trajno ostao u njihovom vlasništvu

Ispred kompleksa nalazi se spomenik konju Ljubičevcu, najslavnijem grlu.

– On je 1974. bio osvajač triple krune. Na svom vrhuncu, kada je dostigla nivo evropske institucije, Ergela je imala i do 500 konja. Godine 2016, posle uspešnog obnavljanja, u ergeli je bilo oko 40 konja, od kojih sedam trkačkih (pet dvogodaca i dva starija), a grla iz ove ergele, posle posle perioda propadanja posle raspada SFRJ, ponovo počinju da osvajaju trofeje na takmičenjima. Godine 2019. ovaj broj je već porastao na 56 grla.

Konji koji su prosvlavili Ergelu

Ergelu je proslavilo nekoliko konja: Ljubičevac, Kastor, Ramoz, Farkat, Hajdžan, Vićenco, zvezda Pehara predsednika Republike 1980. godine, Niger, za koga se govorilo da je bio „trkač za svet, a ne za nas” i drugi. Najslavnije grlo je konj Ljubičevac koji je 1974. godine osvojio pobedu u sve tri klasne trke, a time i triplu krunu. Dvadeset godina posle njega ni jedno grlo iz ove ergele nije postiglo takav uspeh. Kajzer je ustupljen Konjičkom društvu „Knez Mihailo”, a Farkad je uginuo 2014. godine. Jedan od problema u „Ljubičevu” a  koji postoji u celoj Srbiji, je i taj što nema dovoljno jahača.

Novo doba

Godine 2010. ergela Ljubičevo dobila je na poklon dva lipicanera iz slovenačke ergele „Lipice“. Lipicaneri su četvorogodišnja ženska grla po imenima Sava i Batista. Zbog visokih dugovanja Ljubičeva i mogućnosti da budu popisani i sudski zaplenjeni od strane poverioca, što se u bliskoj prošlosti već nekoliko pura dešavalo, konji ostaju u vlasništvu „Lipica”, ali da će ostatak života provesti u Požarevcu. Oktobra 2016. godine iz Nemačke je uvezeno grlo Rojal vord što je bio prvi uvoz rasnih konja u ovoj ergeli u poslednjih 28 godina.

Danas se u Ergeli uzgajaju engleski punokrvni konje, jedne  od najskupljih i najboljih rasa na svetu.

Ergela Ljubičevo – Turistička destinacija

U cilju razvijanja turizma grada Ergela Ljubičevo 1964. godine organizuje prve naširoko poznate „Ljubičevske Konjičke Igre“, koje se održavaju prvog vikenda u septembru.

U sklopu ergele se nalazii i kafe – suvenirnica koja radi tokom čitavog dana. Pored suvenira koje možete ovde da kupite , možete  napravite pauzu I uživate u pogledu.

Od 2016. godine Ergela „Ljubičevo” je deo  turističke ponude  Požarevca. Posetiocima se nudi mogućnost organizovanog razgledanja ergele, vožnja fijakerom, upoznavanje i razgledanje trofejne sale, obilazak spomenika konju Ljubičevcu i prikaz detalja iz programa Ljubičevskih konjičkih igara Ljubičevski višeboj. U krugu ergele otvoren je Avantura park za decu do 12 godina i trim staza sa teretanom, a planirana je i izgradnja najvećeg lavirinta na Balkanu. Otvaranje Avantura parka značajno je povećalo posete ergeli.

Danas

JP Ljubičevo  danas ima oko 330 hektara ,jedan deo su  obradive  površine a drugi deo je parkovski prostor I ostale površine .U štalama se nalazi trenutno 56 konja.

Lepa vest je kako nam je rekao dr vet medicine Mirko Stojanović , vd direktora JP Ljubičevo  15 novih ždrebljenja u  narednoj 2021.godini.

Ova iako mnogo teška godina donela je I poneku pobedu,tačnije dve pobede I par plasmana  grlima Ergele Ljubičevo.Na početku sezone  bila su dva trkačka dana u Šapcu, jedan trkački dan u okviru tradicionalnih Ljubičevskih konjičkih  igara I takođe jedan trkački dan u Karađorđevu, Bačka Topola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *