Defileom otvorene 59. LJKI: „Igre mogu da pоčnu“

Himnom Srbije „Bože pravde“, u izvođenju požarevačkog hora „Barili“ počeo je svečani defile, kojim su danas u Požarevcu i zvanično otvorene 59. Ljubičevske konjičke igre. Kišovito iveoma hladno vreme za početak septembra uticali su na to da se program defilea malo skrati i održan je pred manjim brojem ljudi, ali je otvoreno još jedno poglavlje u jednoj od najznačajnijih sportsko turističkih manifestacija u Srbiji.

Na početku defilea prisutne goste pozdravio je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, koji je istakao da se kroz Ljubičevske konjičke igre čuva uspomena na svetlu istoriju Srbije: – Igre su se ravijale i „rasle“ iz godine u godinu. Ono što je bila konstanta je da je svaki stanovnik Požarevca i okoline osećao uzbuženje u nedelji kada se one bliže. Tada nam u grad dolaze gosti iz čitave Srbije, ali i van nje. Veliku čast ukazao nam je i vrh države da Ljubičevske igre budu pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, naveo je Pavlović.

Izaslanik predsednika Srbije i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, dr Vladimir Orlić, zvanično je otovrio ovogodišnje 59. Ljubičevske konjičke igre: – Svaki kutak Požarevca je spomenik slavnoj istoriji iz doba Miloša Velikog, borbi za slobodu, ali i principima naroda Srbije, kao što je mir. To su principi za koje se bori i današnja Srbija.

Rade Milovanović poveo je paradu 59. Ljubičevskih konjičkih igara. Dozvolu za paradu dobio je od gradonačelnika. Prošlogodišnji vitez, pobednik višeboja, Marko Milenković, predao je sablju gradonačelniku. Usledio je skraćeni defile u kome su pored učesnika takmičenja u višeboju u kočijama kroz Tabačku čaršiju provezlii i slatki mali voltižeri. U defileu su učestvovali i dragi gosti iz grčkog grada Iraklije, bratskog grada Požarevcu. Na bini su se pojavili i najmlađi sugrađani koji su ponos grada-učenici generacije svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Požarevca.

U završnom delu programa Biljana Krstić i deo njenog ansambla „Bistrik“ izveli su pesmu „Oj, Moravo“, a sve prisutne je na požarevački hipodrom 3. i 4. septembra pozvala kneginja Ljubica, čiji lik je tumačila Gorica Popović  Zanimljivo je reći da je njen ordonans bila mlada Požarevljanka, Nikolija Stojković, studentkinja treće godine glume.

Dvodnevna takmičenja na hipodromu počinju sutra. Program smo već objavili, a podsećamo vas da ulaznice za takmičenja možete kupiti po ceni od 300 dinara za tribine „A“ i „B“, kao i 1000. dinara za centralnu tribinu.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *